BJÖRNS BETRAKTELSER

Klick. Klick. Klick.

Istanbul, del II – Blå Moskén och Haga Sophia

De två största turistmagneterna i Istanbul ligger bara ett par hundra meter från varandra – Blå Moskén och Haga Sophia. Båda jättar. Lika men ändå olika. Blå Moskén har fått sitt namn från de blå mosaikplattorna som pryder insidan. Och det är den enda moskén i Istanbul som har hela sex minareter. Jag hörde en guide säga att det bara finns en moské som har fler – och den står i Mekka.

Det som gör Blå Moskén extra intressant är att den används än idag. Därför gäller det att visa respekt för dem som ber. Männen längs fram och kvinnorna undanskuffade längst bak, bakom ett slags träplank.

Men kanske är ändå Haga Sophia ännu mäktigare, särskilt när man betänker att den är 1.500 år gammal. Under vårt besök pågick stora restaureringar inuti så det förtog en del av rymdkänslan. Men kupolen är enorm. Och tydligen på gränsen till vad som är möjligt att bygga med den teknik som användes, vilket har resulterat i ett par ras under årens gång.

Nåväl, här kommer ett par bilder i alla fall. Först på Blå Moskén.

...och så förflyttar vi oss till Haga Sophia...

...och nej, jag var inte den ende som dokumenterade storslagenheten...Postat 2014-03-27 17:30 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

New York, del IV - miljöbilder

Det är lika bra att erkänna. Jag tycker att bilder med människor i är mer intressanta än dem utan. Människor tillför liv, någon att identifiera sig med och ansiktsuttryck som får tankarna att börja snurra. Åtminstone för mig. Men det går så klart inte att besöka New York utan att knäppa ett par bilder på en eller annan skyskrapa och Yellow Cab.

Och så vill jag ge ett tips till dig som ska besöka NY - missa inte Roosevelt Island. En härlig oas perfekt att strosa runt på i solnedgången. Man åker över från 62:a gatan med kabinbana och den som har metrokort åker gratis. Glöm inte ha kameran redo bara!Postat 2014-01-05 00:52 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera