BJÖRNS BETRAKTELSER

Klick. Klick. Klick.

Digitalt på ett analogt vis

Hej igen. Idag har jag varit hemma med en febrig son, vad har du gjort?

Jag har funderat på en sak – det här med analogt kontra digitalt. Jag gillar verkligen min Nikon D700. Den tar fantastiska bilder, exponerar väl och har god prestanda på höga iso-värden. Men ändå finns det något som gnager i min fotoskalle när bilderna ska behandlas i Lightroom. Bildfilerna är helt enkelt för bra. Missförstå mig inte, jag älskar det dynamiska omfånget, möjligheten att ljusa upp en bild tre steg när man fotar med RAW. Men det är något med ”renheten” jag stör mig på. Kanske är det att kornet är för fint? Eller att det är ”för bra” täckning i skuggpartierna? Jag har inte riktigt satt fingret på det ännu. Men en sak vet jag – analoga bilder är oftast vackrare att se på. Mer organiska och mindre perfekta.

Just därför har jag brottats en del med olika metoder för att göra digitalbilderna mer analoga till utseendet den senaste tiden. Ett sätt är så klart att göra dem svartvita. Och att addera korn/brus. Eller att vinjettera dem. Eller lägga på en textur med repor. Ja, det finns flera sätt. För tillfället är min favoritmetod att behandla bilderna i Alien Skin Exposure 3. Programmet är en så kallad plugin till Lightroom och det som gör mjukvaran lite speciellt är att den just är framtagen för att ”analogisera” digitalbilder.

Gänget bakom programmet har gått grundligt till väga – man har analyserat mängder med rullar av gamla filmsorter som till exempel olika Polaroid-varianter. Man har även tagit hjälp av fotografer som har plåtat med de här filmerna för att få de filer som programmet spottar ur sig så lika filmen de ska imitera som möjligt.

 Låt mig visa ett par exempel.

 Bild rakt ur kameran (Canon S90).

Konverterad till svartvit i LR3, kontrast med mera är justerad.


 Konverterad till svartvit i Exposure 3.

Framkallad i Exposure 3, gjord för att likna Polaroid SX-70-film.

Men, säger du kanske, varför fotar du inte analogt om du nu gillar den looken? Det finns flera orsaker, bland annat att jag inte äger någon kamera som tar film längre. Och att jag gillar att se resultatet snabbt. Och att det kostar en hel del att framkalla film. Och att jag inte har någon skanner.

Kanske ramlar jag tillbaka till det här med fotokemi så småningom. Men i dagsläget är det digitalt som gäller.

Ps. Om du också gillar det analoga utseendet kan du kika närmare på Exposure 3 här: http://www.alienskin.com/exposure/index.aspx Ds.

 Postat 2011-08-31 15:01 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Megapixelmannen

Hej, jag heter Björn och jag är beroende. Av pixlar.

Lite så är det faktiskt – jag mår bra när jag får fotografera. Det är därför jag alltid har en Canon S90 skjutklar i bältet. För man vet ju aldrig när den där BILDEN dyker upp.

Karlskrona, en decemberdag 2010.

Till vardags är jag pappaledig. Eller var åtminstone. På måndag hägrar skrivbordet på Trossö igen. Då ska bokstäver staplas i långa rader och förhoppningsvis bilda något läsvärt. Ja, jag har Sveriges sjätte sexigaste arbete – journalist.

Det är lika bra att jag erkänner en sak till, jag är Nikonist. Ända sedan den där dagen för tjugo år sedan då en begagnad Nikon F601s med en 35-70-optik införskaffades på Expert i Varberg. Den röda linjen i gummihandtaget, känslan i reglagen, användarvänligheten. Ja, sedan dess har jag varit fast. D70s, D80, D300 och D700 - bra kameror hela högen.

 

Nikon F601, från 1990-kallt.

En fördel med Nikonkameror är att det är så himla trevliga människor som använder dem, kolla till exempel på www.d70sverige.se eller www.Nikonforum.se om du inte tror mig.

Vad är då syftet med den här bloggen? Ja det vetesjutton. Att ha någonstans att dryfta fotofunderingar kanske. Att sätta pränt på tankar kring foto och få feedback. Något i den stilen tror jag. Just nu funderar jag en del över det här med bröllopsfoto. Och hur man får sina bilder att se analoga ut fast de är digitala – och varför jag vill det.

 

Kvinna med barn, Karlskrona 1977. Eller om det var 2011.

 Vad funderar du på? Postat 2011-08-27 16:06 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En i gänget av nollor. Eller om det var ettor.

Jahapp. Då var man med i gänget. Bloggänget, alltså. Det tog lite tid men nu är det gjort.

Här kommer du att slippa att läsa recept på små runda kakor med röd sylt i. Inte heller tips om hur man enkelt går ner i vikt med hjälp av avkok från rödbetor ska belasta din viktstressade hjärna. Knappast heller politiska analyser av högerns, eller om det var vänsterns, nedrustning. Nä, det blir foto för hela slanten (100 spänn). Men någon exakt inriktning kan jag inte presentera just nu – det finns ju så mycket som är roligt att fotografera. Som gatumusikanter.

Eller brudpar.

För att inte tala om sköna motiv som dyker upp framför kameran när man är på resa.

Och nära och kära så klart.

Ja, du fattar nog.

Vi hörs väl snart igen? Då ska jag berätta lite mer om vem jag är. Det kommer bli spännande, jag lovar.Postat 2011-08-25 19:55 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera