BJÖRNS BETRAKTELSER

Klick. Klick. Klick.

Att fotografera en ballerina

Jag har insett det nu. Det är människor jag gillar att fotografera. Inte landskap, arkitektur eller djur. Men bilderna lyfter lite extra när människorna samverkar med sin omgivning – när de befinner sig i en visuellt intressant miljö. Kryddar man hela anrättningen med ett spännande ljus, ja då finns förutsättningarna till att skapa bilder som höjer sig över mängden.

Även om jag inte är någon kännare på dans, och särskilt inte balett, så har jag alltid fascinerats över dansarnas enorma kroppskontroll. Av uttryckssättet, av styrkan, av de vackra rörelserna och känslorna de lyckas förmedla. Därför har jag gått och närt en dröm om att någon gång få fotografera en dansare. Gärna i en lite oväntad miljö.

Lite av en slump fick jag kontakt med Maija. En tjej som dansat balett sedan hon var fem år gammal. Men som hade ett långt uppehåll då konståkningen tog över, för att sedan åter halka (eller snarare trippa) in i balettens förtrollade värld igen. Nåväl, jag frågade om hon var intresserad av att ta dansbilder. Eftersom hon just nu studerar i Lund och jag känner till miljöerna där hyggligt bra bestämde vi oss för köra en fotosession runt domkyrkan. Egentligen hade jag en tanke om en mer citymässig miljö, men jag insåg snabbt att det fanns en risk att det blev plottrigt på bild och att det var lite halvklurigt att släpa runt på blixtar och fotoprylar runt stan. Och domkyrkan bjuder på många spännande miljöer och går i en fin gråskala.

För att spänna bågen en aning extra funderade jag ute en enkel story att bildsätta. Maija går hem från balettklass, blir inspirerad, snörar på sig skorna och kör några moves runt domkyrkan för att sedan hänga skorna på ryggen och promenera vidare. Jopp, ganska banal storyline, men det gav mig möjlighet att få till lite olika bilder – inte bara poseringar runt kyrkan.

När det gäller blixt kontra naturligt ljus hamnar jag ofta i ett läger där jag kör lite både och. Inte idealiskt, men jag tycker att båda varianterna har sina styrkor. Blixtbilderna poppar extra tjusigt och sätter fokus på modellen, medan det naturliga kan ha en mjukare karaktär och känns lite mer dokumentära. Nåväl, den här gången blev det en mix, även om de flesta togs utan blixt.

För alla prylintresserade så har jag använt följande pryttlar:

Nikon D850 + D810

Sigma ART 50 1,4

Nikon AF-S 24-70 2,8, 70-200 2,8 ver. 3, 105 1,4

Godox Wistro AD 600B + beautydish + XPRO-sändare

Nog babblat. Dags för bilder. Förresten - all feedback är välkommen.

 

Och för dig som scrollat dig ända hit ner. En bonus i form av behind-the-scenes-film. :-)Postat 2020-06-09 17:58 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Elden är lös!

Eller nja, lite lös kanske. Men hyggligt kontrollerad. I det här fallet av eldtämjaren Robin "Rocko" Falck. Platsen är Karlskrona en kulen söndag i december.

Fotade tillställningen med två kamerahus bestyckade med Nikon 70-200 2.8 respektive Sigma 24 1.4. Det är klurigt att sätta exponeringen eftersom ljuset varierar ganska kraftigt beroende på hur nära ansiktet de brinnande facklorna hålls.

Och ännu mer så när det ska prutas ut eldklot. Bestämde mig för att köra centrumväg ljusmätning, auto iso och exponeringskompensera ner med -0,7 EV. Det funkade hyggligt.Postat 2018-12-03 16:00 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Kyrkö mosse revisited, del II

En- och en halv timme. Det är inte särskilt länge. Åtminstone inte när man har en hel skog full med skrotbilar framför sig. Motiv som uppenbarar sig var och varannan meter. Ja, det fanns helt enkelt mycket att föreviga för en nyfiken fotograf som gillar det slitna, trasiga och förfallna.

Kyrkö mosse är en förvånansvärt populär utflyktsplats. Men eftersom området är så stort behöver man sällan trängas. Det är skönt. Men som sagt, vid det här besöket var tiden knapp. Resten av familjen ville hem. Så jag lät kamerorna smattra. 

Det här är sista delen från bilkyrkogården utanför småländska Ryd. Kommentera gärna!Postat 2018-11-12 18:01 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kyrkö mosse revisited, del I

Hösttristess. Vad göra? Åka på en fotoutflykt så klart. En dryg timma senare landade jag och familjen på Kyrkö mosse strax utanför småländska Ryd. En fotomiljö jag har besökt vid ett par tidigare tillfällen. Och ett paradis för den som gillar att strosa runt bland skrotbilar som sakta har börjat att slukas upp av naturen.

Ljuset var till en början ganska platt men just innan vi skulle åka hem tittade solen fram och jag hann knäppa några bilder med lite mer sting i ljuset.

Bilderna är tagna med Nikon D850 och D810 parat med Nikon 105 1.4, Tamron 15-30 2.8, Sigma 12-24 4.5-5.6 och Tamron 90 2.8 Macro.

Det blir ytterligare en del från bilkyrkogården. För dig som vill se hur det såg ut förra gången jag var där följer här en länk till ett inlägg från 2014.

Och som vanligt är kommentarer välkomna. Kanske har du också besökt en bilkyrkogård någonstans i vårt avlånga land?Postat 2018-11-11 18:39 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Cruising i Kallinge med Sony RX100VI, del II

Andra och sista delen med bilder från Cruising i Kallinge.

I baksätet.

Hot Rod.

På huven.

Special.

Glajjorna.

Livat i luckan.

Eulalia.

Cheva + bacon.

Rökpaus.

I kupén.

Spegling.

Mopar.

Dokumentation av udda fenomen.

Kromarmbåge.

På rull.Postat 2018-07-31 09:18 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 18 Nästa