BJÖRNS BETRAKTELSER

Klick. Klick. Klick.

Bilburen ungdom

Gräsänkling - vad göra? Åka på bilträff och kolla in när bilburen ungdom roar sig? Ja, varför inte?

Blekinge Midnight Club stod som arrangör och platsen var p-platsen utanför Rosenholm Arena. Redan vid sextiden var det stora parkeringsområdet i det närmaste "knökfullt". Mycket Volvo, många kepsförsedda ungdomar och ett jäkla dunka-dunka nere i bilstereohörnan. Men också många barnfamiljer.

Jag försökte hitta egna vinklar och få till lite motljus i bilderna på sladdande bilar. Arrangören var dessutom juste och släppte in mig så att jag kunde stå i mitten av konbanan. 

Nåväl, här kommer ett gäng bilder från kvällen, som fortsatte långt efter det att jag begav mig av hemåt vid niotiden.Postat 2014-04-27 11:10 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Istanbul, del XI - Han

Den här gången ska vi återvända till den stora basaren. Men istället för att kika på vad som säljs ute i butikerna tänkte jag att vi ska smyga in bakom kulisserna. I detta myller av gångar och prång finns nämligen ett antal innergårdar. Och verkstäder, "han". Här tillverkas en del av det som säljs ute i butikerna.

En försäljare jag hamnar i samspråk med berättar att det förr var många fler sådana här verkstäder på området. Numera importeras mycket av det som säljs. Och en del tillverkas en bit utanför Istanbul, där hyrorna är billigare. Men jag lyckades ändå snoka upp ett par av dem som fortfarande är aktiva. Och det visade sig vara mödan värt. För där inne, bakom skrangliga trädörrar o dåligt upplysta lokaler satt mängder av farbröder, ja det var bara män, och putsade, bockade, hamrade och fixade med diverse metallföremål.

Ibland var dörrarna låsta, men oftast stod de på glänt. Och vart jag än gick möttes jag av glada och välkomnade miner. Männen visade stolt upp sina alster och fortsatte sedan obehindrat att göra vad de skulle.

Jag hade också fått tips på att man på vissa ställen kan komma upp på taket så att man får utsikt över basaren ovanifrån. Men jag lyckades aldrig komma hela vägen upp. Kanske nästa gång. Ni som har sett senaste James Bond-rullen vet vad det är jag trånar efter ...Postat 2014-04-22 19:31 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Istanbul, del X - Balat & Fener

En av förmiddagarna i Istanbul vek jag åt gatufotografering. Styrde kosan bort från Sultanahmetdistriktet där majoriteten av turisterna hänger och trampade iväg norröver. Passerade Faith och i takt med att jag kom längre från stadskärnan blev kvarteren allt mer genuina. Sneda och skrangliga trähus, tvätt som hängde ut från fönstren och barn som lekte på gatorna. Goda miljöer for gatufoto, helt enkelt.

Ytterligare en bit norrut ligger Balat - och Fenerdistrikten, också de bra fiskevatten för gatufotografen. Längre bort än så kom jag inte innan det var dags att vända åter mot centrum igen. Men en mysig och händelserik promenad blev det.Postat 2014-04-19 20:17 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Istanbul, del IX – kvinnorna

Som utlovat kommer här ett par bilder på Istanbuls damer. Spännvidden är stor, från de moderna, målade och stajlade ungdomarna till de svartklädda kvinnorna som bara visar ögonen. På det stora hela var det betydligt lättare att fotografera männen i staden, de blev för det mesta stolta, bröstade upp sig och log när kameran åkte fram. Kvinnorna vinkade oftast bort mig.

...och så två på kvinna + man...Postat 2014-04-09 16:41 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Istanbul, del VIII – männen

Efter ett par dagars kringstrosande blir det ganska uppenbart. Det här är männens samhälle. Åtminstone tycks det så på ytan, för det är karlarna som syns och hörs. På gatorna, på fiken, i affärerna, på valaffischerna. Och ur högtalarna högt uppe i minareterna.

I moskéerna är kvinnorna hänvisade till ett utrymme längst bak. Bakom ett träplank. Fast vad vet jag, kanske är de nöjda med den här ordningen. Kanske gillar damerna att vara hemma och sköta barn och hushåll.

Nåväl, här kommer det en hel hoper män på bild. Ska göra mitt bästa för att få ihop bilder till ett inlägg med kvinnor också.Postat 2014-04-08 17:53 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 Nästa