BJÖRNS BETRAKTELSER

Klick. Klick. Klick.

Sony RX100 - en slags recension

Jahapp. Då var man med ny kamera. Igen. Men den här gången blir det för ett bra tag framöver. Visst gillade jag Fuji X10:an men den hade en del egenheter för sig som inte riktigt föll på mig på läppen, se min tidigare recension:

http://www.fotosidan.se/blogs/bjornsbetraktelser/fujifilm-x10-en-slags-recension.htm

Dessutom går det inte komma ifrån att X10:an är allt för stor för att få ner i fickan och för att kvala in som en "ha-med-sig-alltid-kamera". Fram tills nu har min trotjänare Canon S90 fungerat för detta ändamål. Men den är till åren kommen, har en lite seg autofokus, långsam seriebildstagning i RAW och filmar inte i HD. Allt det där gör nyinköpta Sony RX100 med bravur. Och en hel del mer faktiskt.

RX100:an är bestyckad med en till ytan fyra gånger så stor sensor som S90:an. Den är dessutom ett par år nyare vilket gör gott för dynamiskt omfång och högisoegenskaperna. I runda slängar skulle jag säga att det är två stegs skillnad om man samplar ner RX100:ans filer från 20 megapixel till de 10 som S90:an har.

Autofokusen är rapp och har en duktig "ansiktsigenkänningsfunktion". Kan vara användbart ibland. Ljusmätaren ser till att kameran exponerar väl, kanske lite under emellanåt, men det justeras enkelt via tumratten. Precis som på Canonkameran hittar vi ett snurrhjul runt optiken, men på Sonyn är det steglöst och saknar alltså klicklägen. Men det kan en massa parametrar ställas in som till exempel iso, bländare, tid, manuell fokus. Jag har dock valt att lägga exponeringskompensationen här.

Och så några ord om filmegenskaperna. De är riktigt fina. Kameran klarar 50 bildrutor per sekund i full HD och komprimerar dem i AVCHD-format. I full upplösning blir filmfilerna i runda slängar 3 megabyte per sekund. En jpeg i högsta upplösning landar på cirka 8 megabyte och en RAW-fil runt 20 megabyte.

Menyerna och displayen är bra. Känslan i reglagen också. Men eftersom kameran är så pass slimmad är ergonomin inte optimal. Jag kommer troligen att köpa ett grepp när det blir tillgängligt.

http://www.kleptography.com

Batteritiden är bättre än på X10:an och ungefär i paritet med S90:an. Tog drygt 500 bilder på första laddningen. Blixten har krånglat på mitt exemplar men när jag väl fick den att fyra av exponerade den helt okej. Kameran kommer gå i retur för en utbytesenhet.

HDR och diverse bildeffekter finns att tillgå. Möjligen kommer jag använda just HDR emellanåt. Annars gör jag hellre allt i efterbehandlingen. Än så länge stöds inte RX100:ans RAW-filer i Lightroom, men det lär inte ta så lång tid innan Adobe fixar till det. Jpeg-filerna saknar lite av det stuns i färgerna som Fujikameran hade men det stör inte mig så mycket eftersom jag vanligen kör endast RAW. Både skärpa, kontrast och färgmättnad kan förresten justeras på jpeg-filerna.

Optiken är ljusstark i vidvinkelläget, 1.8, men sjunker snabbt till 4,9 i teleläget på 100 millimeter. Till viss del vägs det här upp av den finfina sensorn som gör att bilder vid ISO 3200 faktiskt känns riktigt fina. Och man kan inte få allt i det här yttepytteformatet. Något jag saknar är dock ND-filter. Det hade varit perfekt med ett två- eller fyrstegs sådant så att största bländaren kan användas vid full dagsljus. Kortaste slutartiden är 1/2000-del och det är inte tillräckligt.

Fler nackdelar? Mja, den kostar en hel del, runt 6.000 kronor. Och batteriet laddas i kameran. Jag hade hellre sett en extern laddare. Som tur är finns sådana att köpa på eBay: http://global.ebay.com/TWO-NP-BX1-battery-AND-ONE-CHARGER-FOR-SONY-DSC-RX100-NP-BX1-NPBX1-NEW-BATTERY/290740052223/item

Kan jag då rekommendera kameran? Ja, absolut. Jag menar att det här är den bästa ultrakompakta kameran på marknaden idag.

Om du har någon fundering så lägg en kommentar här nedanför så ska jag försöka svara. Bildexempel i full storlek från runt om i världen finns på Flickr:

http://www.flickr.com/groups/dsc-rx/pool/with/7534724856/

Samtliga bilder i det här inlägget är tagna med RX100:an och sedan körda i Lightroom.Postat 2012-07-13 23:30 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera