BJÖRNS BETRAKTELSER

Klick. Klick. Klick.

Försök till fotoboost

Just nu går fotandet på sparlåga. Det beror på flera saker. Långa arbetsdagar i kombination med småbarnslivet gör att kraften har sinat. Och så är det mörkt. Väldigt mörkt. Men jag har en plan. Jag tänker nämligen boosta igång mig själv med hjälp av en ny kamera. Det har funkat förr så varför inte pröva igen.

Jag har länge funderat på om jag verkligen behöver fler kameror (jag har tre stycken). Och i så fall vilken typ jag saknar. D700:an är en underbar pjäs, jag använde den flitigt i somras och älskar det korta skärpedjupet den levererar. Men den är tung och otymplig. Och så blir folk rädda för den.

D300:an agerar just nu backup när det vankas fotojobb eller bröllopsplåtningar. Och så har jag min ärtiga lilla Canon S90 som hänger med mig vart jag går. Den ligger där i bältesfickan och bara väntar på att få åka upp när det vankas något spännande motiv under lunchpromenaderna eller när den lille 1,5-åringen gör något tokigt där hemma som bara måste filmas.

S90 är verkligen en trevlig kamera. Men den är långsam. Speciellt om man som jag fotar i RAW. Och filmerna håller "bara" VGA-kvalitet. Så jag ville ha en snabbare, men fortfarande inte för bulkig, kamera som kan filma i HD. Och som kan hänga med ut till lekplatsen när junior ska visa sina senaste trix eller på jobbresan till den där storstaden för några gatubilder.

Efter lite efterforskande stod valet mellan Canon S100 eller Fujifilm X10. Både nyligen presenterade och med den senaste sensorteknologin under skalet.

Canon S100.

Fujifilm X10.

I går kväll bestämde jag mig och tryckte på köpknappen. Valet föll på en X10:a. Anledningarna är flera. Dels är skillnaderna mellan S90 och S100:an inte gigantiska, optiken på S100 är fortfarande långsam i teleläget, och dels ville jag testa ett nytt format. Och så är X10:an vacker som ett smycke. Åtminstone på bild. Dessutom verkar den ruva på en del spännande teknik som till exempel ett utökat dynamiskt omfång genom att använda sin speciellt utformade sensor och "bunta ihop" närliggande pixlar.

Nu återstår att se om den här vitamininjektionen fungerar. Eller om det helt enkelt är dags att gå i ide och istället kika fram till våren med utvilade och nyfikna ögon.Postat 2011-11-19 11:04 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera