BJÖRNS BETRAKTELSER

Klick. Klick. Klick.

Två från Monaco

För att det inte ska bli för mycket turkisk resebyrå över den här bloggen sticker jag emellan med två gatufotobilder från Monaco.

:-)Postat 2014-03-31 19:05 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Istanbul, del IV – på andra sidan

Istanbul är en unik stad på många sätt. Det mest uppenbara är kanske att halva staden ligger i Europa och den andra i Asien. Och att ta sig från den ena sidan till den andra tar runt 20 minuter med båt och kostar en sisådär sju kronor. Klart det blev en båttur över Bosporen!

Att se solen sakta dala över staden är magiskt. Minareter som bildar siluetter mot den orangefärgade himlen. Den asiatiska sidan anses som lite ”tråkigare” ur ett turistperspektiv – det är fler moderna byggnader och mindre charmigt. Men att gå längs vattnet från Uskudar till Sirkeci är synnerligen mysigt. Längs vattnet står bänkrader där folk sippar på thé och blickar ut över vattnet. På ett par ställen finns det också klippor så att man kommer ända ner till vattnet.

Och så kan man spana in Jungfrutornet – ett gammalt fyrtorn utslängt i vattnet. Men den som följer den turkiska poeten Sunay Akin tar inte båten ut, så här skriver han ” Den sämsta vyn över Istanbul är den från Jungfrutornet, eftersom man där går miste om Jungfrutornets skönhet.” En man som vi språkar en stund med kommer till samma slutsats men av en annan anledning.                                

- Restaurangen där ute är både dyr och dålig, välj en här på fastlandet istället.

Vi följde hans råd. 

Här kommer några bilder från kvällen.

 

 Postat 2014-03-30 19:12 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Istanbul, del III – maten

Maten i Istanbul är riktigt bra – allt från de nogsamt invirade läckerheterna i vinblad, dolma. Till de exotiskt kryddade köttbullarna, köfte. Men är det något som sticker ut lite extra så är det kebaben, gjord på kyckling-, lamm- eller nötkött. 

Glöm varmkorven, skippa hamburgaren och ät från något av de mobila köken nästa gång du är i Istanbul, jag lovar dig, det smakar sååååå mycket bättre.

Här kommer några bilder på läckerheterna.

Matkantin.

Rostade kastanjer.

Granatäpplen, pressas tillsammans med apelsiner och blir till en härligt frisk juice.

Den pyttelilla kebaben.

Den medelstora kebaben.

Den jämntjocka kebaben.

Den gigantiska kebaben.

Meze – turkarnas motsvarighet till spanjorernas tapas.

Rostade kastanjer och grillad majs.

Chai, thé. Dricks i parti och minut ur små glaskoppar.

Komponera din egen klubba. Välj på ett par olika färger/smaker och försäljaren snurrar ihop en klubba till dig.

Gatusallad.

Färsk, grillad fisk

Simit, sesambeströdda kringlor – ett snabbt och billigt mellanmål.

Baklava, turkarnas snuskigt söta efterrätt/kaka.

Pizzabagaren fixar till några pide.

Ihopvikning.

Köfte i bröd – namnam.
Postat 2014-03-29 08:34 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Istanbul, del II – Blå Moskén och Haga Sophia

De två största turistmagneterna i Istanbul ligger bara ett par hundra meter från varandra – Blå Moskén och Haga Sophia. Båda jättar. Lika men ändå olika. Blå Moskén har fått sitt namn från de blå mosaikplattorna som pryder insidan. Och det är den enda moskén i Istanbul som har hela sex minareter. Jag hörde en guide säga att det bara finns en moské som har fler – och den står i Mekka.

Det som gör Blå Moskén extra intressant är att den används än idag. Därför gäller det att visa respekt för dem som ber. Männen längs fram och kvinnorna undanskuffade längst bak, bakom ett slags träplank.

Men kanske är ändå Haga Sophia ännu mäktigare, särskilt när man betänker att den är 1.500 år gammal. Under vårt besök pågick stora restaureringar inuti så det förtog en del av rymdkänslan. Men kupolen är enorm. Och tydligen på gränsen till vad som är möjligt att bygga med den teknik som användes, vilket har resulterat i ett par ras under årens gång.

Nåväl, här kommer ett par bilder i alla fall. Först på Blå Moskén.

...och så förflyttar vi oss till Haga Sophia...

...och nej, jag var inte den ende som dokumenterade storslagenheten...Postat 2014-03-27 17:30 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Istanbul, del I - människorna

Huvaligen. Vilken stad! Vilka människor! Vilka fotomöjligheter!

Istanbul överträffade med råge mina högt uppskruvade förväntningar och levererade på alla plan. Maten var kryddig, frisk och fräsch, moskéerna långt mäktigare än på bild och vårvädret utmärkt behagligt. Men det jag kommer minnas mest är människorna, vänliga, öppna, stolta och vackra. Därför tänker jag ägna mitt första inlägg i en serie från Istanbul åt just människorna.

...och så två som jag tyckte gjorde sig bättre i svatvitt...Postat 2014-03-26 20:55 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa