BJÖRNS BETRAKTELSER

Klick. Klick. Klick.

I Neptuns buk

Idag har jag varit på studiebesök. Ombord på Neptun - Sveriges första datoriserade ubåt, byggd på Kockums i Karlskrona och sjösatt 1980. Om två år ska hon pryda Marinmuseums nya ubåtshall.

965 ton stål och 15 ton bly i form av batterier. Heavy stuff.

Nåväl, lokalmedia fick alltså en chans att kika in medan arbete med att rostlaga pågick utanpå. Det första som slår en är hur trångt det är. Inuti det 49,5 meter långa skrovet arbetade 25 man när man var till sjöss.


Endast tre båtar tillverkades i Neptun-klassen, Neptun, Näcken och Najad. Samtliga utrangerade. Det är något som fascinerar med ubåtar. De känns hemliga, läskiga, farliga och fascinerande på en och samma gång. Osynliga sveper de fram under vattnet, redo att slå till när fienden minst anar det.

Och om två år kan man alltså gå in Neptuns buk och kika både på torpedrum, byssan och träbritsarna som matroserna sov sina sex timmar på. Man arbetar nämligen i skift, sex timmar i tjänst och sedan sex timmar vila. Och så rullar de på under de fjorton dagar besättningen är ombord. Natt som dag, helg som vardag.Postat 2012-06-28 22:39 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Hartsville 1862 - eller pangelipang i busken

Efter att ha fotat bröllop tre helger i rad lät jag faktiskt systemkameran vila helt förra veckan. Det var skönt. Men i lördags blev fotosuget för stort så jag klev in i garderoben där jag har en alldeles äkta tidsmaskin. Jo, det är faktiskt sant (bildbevis kommer längre ner).

Jag vred den stora röda ratten två varv åt höger, skrev in min destination och klev in. Poff!

Hartsville, Förenta Staterna den sjunde december 1862. Sydstaterna anfaller Nordstaternas läger vid Cumberland River. Bäst att huka sig.

- Bang! Padooom!

Kanonsalvorna får marken att skälva och krutröken att ligga tät över nejden. Jag letade mig ner bakom ett par buskar och beskådade slaget storögt. Ett par ryttare stormar förbi bara några meter framför mig – de har sina Remington skjutklara. Längre fram ser jag en grupp sydstatare marschera i samlad tropp.

- Ready, aim, fire!

Befälhavarens röst är kraftfull och bestämt, nu är det inte läge tveka. De långa gevärsmynningarna gör att kulorna kan träffa fienden på upp mot 500 meters håll. Jag kröper ihop och hasar mig långsamt bakåt. Ur ryggsäcken plockar jag fram min Nikon…

 

Så här gick det så klart inte inte till. Istället satte jag mig i bilen och styrde kosan till Bräkne Hoby. Där höll nämligen ”American civil war reenactors of Sweden” till lördagen den tredje september. De skulle iscensätta just slaget vid Hartsville.

92 medlemmar iklädda autentiska uniformer var på plats och en entusiastisk publik på gissningsvis runt 200 personer. Säkerhetsrestriktionerna gjorde att det var svårt att få till närbilder under själva slaget. Men efter att röken hade lagt sig blev vi inbjudna till lägret. Kanske åker jag dit nästa år igen, men då får jag inte glömma två saker; öronproppar och en extender.Postat 2011-09-04 19:47 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera