BJÖRNS BETRAKTELSER

Klick. Klick. Klick.

Hartsville 1862 - eller pangelipang i busken

Efter att ha fotat bröllop tre helger i rad lät jag faktiskt systemkameran vila helt förra veckan. Det var skönt. Men i lördags blev fotosuget för stort så jag klev in i garderoben där jag har en alldeles äkta tidsmaskin. Jo, det är faktiskt sant (bildbevis kommer längre ner).

Jag vred den stora röda ratten två varv åt höger, skrev in min destination och klev in. Poff!

Hartsville, Förenta Staterna den sjunde december 1862. Sydstaterna anfaller Nordstaternas läger vid Cumberland River. Bäst att huka sig.

- Bang! Padooom!

Kanonsalvorna får marken att skälva och krutröken att ligga tät över nejden. Jag letade mig ner bakom ett par buskar och beskådade slaget storögt. Ett par ryttare stormar förbi bara några meter framför mig – de har sina Remington skjutklara. Längre fram ser jag en grupp sydstatare marschera i samlad tropp.

- Ready, aim, fire!

Befälhavarens röst är kraftfull och bestämt, nu är det inte läge tveka. De långa gevärsmynningarna gör att kulorna kan träffa fienden på upp mot 500 meters håll. Jag kröper ihop och hasar mig långsamt bakåt. Ur ryggsäcken plockar jag fram min Nikon…

 

Så här gick det så klart inte inte till. Istället satte jag mig i bilen och styrde kosan till Bräkne Hoby. Där höll nämligen ”American civil war reenactors of Sweden” till lördagen den tredje september. De skulle iscensätta just slaget vid Hartsville.

92 medlemmar iklädda autentiska uniformer var på plats och en entusiastisk publik på gissningsvis runt 200 personer. Säkerhetsrestriktionerna gjorde att det var svårt att få till närbilder under själva slaget. Men efter att röken hade lagt sig blev vi inbjudna till lägret. Kanske åker jag dit nästa år igen, men då får jag inte glömma två saker; öronproppar och en extender.

Inlagt 2011-09-04 19:47 | Läst 7013 ggr. | Permalink
Kul...Inte visste jag att det fanns folk som höll på med detta.... bra bilder förresten ;-)
Svar från yamahafj 2011-09-11 16:28
Folk gör så mycket konstigt nuförtiden...

;-)

Kul att bilderna gillas.
Fräcka bilder. Ser kul ut det där. Gubben med colten och whiskeyflaskan är favoriten! :-)
Svar från yamahafj 2011-09-11 16:27
Det var kul att bevittna. Synd bara att säkerhetsavståndet var så rejält tilltaget. hade varit gött att få till en salva med vidvinkel.

Och du, det är ingen Colt utan en Remington anno 1860 - värde cirka 20 papp...

;-)(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX