BJÖRNS BETRAKTELSER

Klick. Klick. Klick.

Bröllop på hemmaplan

Home sweet home, hemma bäst, den trygga vrån. Ja visst är det så, det är skönt att komma hem till tryggheten där man känner igen allt och vet hur saker och ting fungerar. Därför kändes det lugnt när jag i vintras bokade upp ett bröllop som skulle hållas på orten. Här i Nättraby, dryga milen utanför Karlskrona, har jag koll på miljöerna och kan ta cykeln ner till kyrkan - perfekt.

Men det finns en fara också, man bli hemmablind. Inget ser exotiskt ut, bara vanligt och vardagligt. Därför blev det en hel del knatande och smygande i buskar och bakom skira lövverk för att hitta spännande vinklar och utsnitt. Kort sagt - en grundlig rekning. Jag var därför väl förberedd på dagen B (bröllopsdagen) och hade till och med gjort ett körschema i huvudet. Tiden är ofta knapp så jag försöker ha ett gäng miljöer som jag vet funkar. För första gången fick jag uppleva ett brudpar som vara redo på utsatt tid - vilken lyx! Så nu hade vi två härliga fototimmar framför oss i solgasset.

På axlarna hängde två stycken D700:or bestyckade med en 70-200 2.8 samt en 45 PC-E-glugg. Den sistnämnda är en tilt/shift-optik, något jag velat testa för just bröllopsbilder under en lång tid och nu skulle det alltså bli premiär. Gluggen ger ett smalt skärpeband över bilden vilket ger en lite drömsk ton.

Något jag har lärt mig när jag fotograferat människor är att mycket handlar om psykologi. Hur jag bemöter den som ska avbildas reflekteras i bilderna. Är jag glad, lugn och trygg smittar ofta humöret över till brudparet. Därför försöker jag ha så kul som möjligt och förr eller senare så skrattar vi allihopa. Den här gången började vi med att ta lättsamma och lite humoristiska bilder - kanske inget som hamnar på väggen över sängen men en bra och ganska kravlös uppvärmning.

En lättsam start på fotosessionen.

En annan grej som jag brukar köra tidigt i sessionen är att låta brudparet promenera mot och från kameran - dessa bilder tar jag med tele och jag brukar instruera paret att småprata med varandra. Sammantaget gör det här att de slipper ha en fotograf upptryckt i ansiktet och att de inte tänker på att de blir plåtade. Testa gärna den här metoden själv!

Att låta brudparet promenera mot kameran funkar alltid.

Därefter rörde vi oss runt till olika miljöer, nästan bara i skuggan  - de gluggarna som åkte av och på var förutom de ovannämnda också en 50 1.4 och en 85 1.8. De fasta objektiven är verkligen härliga att arbeta med men telezoomen är så flexibel att jag inte helt vill släppa den. Sessionen avslutades med att brudparets två barn anslöt och vi tog några familjebilder.

En fast 85:a är underbar att jobba med, den här bilden är tagen på bländare 2.0.

Just efter klockan tre klämtade så kyrkklockorna och brudparet skred långsamt in. Vanligtvis använder jag 70-200-gluggen här men kyrkan var ovanligt mörk så det fick bli den fasta 85:an fullt öppen den här gången. Jag gillar att fotografera i kyrkan för det är en utmaning, dels kan ljuset vara knappt men också för att det bara erbjuds en enda chans att sätta bilderna.

Efter konfettiregn, eller som här, solrosfröregn, var det dags för gruppbilder - upp på en bänk och vips rymdes halva släkten på bild. Och så avfärd i en tjusig 50-talscittra sippandes på ett glas skumpa - det sista jag såg var två glada nunor som kikade ut genom en lätt patinerad bakruta. Själv hoppade jag på cykeln och trampade hemåt.

Och så lite fler bilder...och undrar du något är det bara till att ställa en fråga i kommentatorsfältet här nedan!

Mycket luft och slutna ögon - fina grejor om du frågar mig.

Äntligen fick jag använda min tilt/shift-glugg!

En klassisk tillfixarbild tagen med 50 1.4 på full öppning.

Första siluettbilden jag tagit på ett bröllop - kunde inte motstå det när jag hittade den här "gläntan".

Mer tilt/shift.

Solen låg på hårt så det blev mycket bilder i skuggan, här kommer ljuset in bakom bruden.

Blunda och njut av stunden!

Jag tycker inte att brudparet måste kika in i kameran hela tiden.

Japp, mera tilt/shift.

Man och fru - hurra, hurra!Postat 2013-08-26 14:10 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fest i byn

Varje håla med självaktning måste ha en egen stadsfest. Självklart också Blekinges residensstad Karlskrona. I år gick den under namnet Karlskrona Skärgårdsfest och bjöd bland annat på våghalsiga skateboardåkare, en rockande Stefan Sundström och Axels Tivoli (de är väl precis på alla stadsfester i hela Sverige?). Och som den goda medborgare jag är tog jag min kamera och åkte in till stan för en fototur genom stadskärnan. Nedan finner du en knippe bilder från festiviteterna.

Förväntningar.

Tur över stan.

Bryggseglare.

Slänggungan.

Slänggungan, del II.

- Vi har åkt från Boden bara för att komma hit!

Hoglands Park.

Stefan Sundström.

Stefan Sundström + möhippebrud + sur vakt.

På caféet.

Stadsfest.

Skejtare.

Marinan.

I biljettbåset.Postat 2013-08-04 00:16 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera