BJÖRNS BETRAKTELSER

Klick. Klick. Klick.

Lunchtimmen

Den här veckan har det gått trögt med gatufotandet. Dels har jag varit på resa och dels så har en förkylning härjat i min arma kropp. Men på fredagens lunch kom jag loss en stund i alla fall. Det blev inte så många rutor, men jag hann i alla fall testa lite nya inställningar på kameran.

Har kört med hyperfokal på ca 2 meter, bl 7.1 och 1/640-del. Kan konstatera att 1/640-del faktiskt inte alltid räcker för att frysa motiv i rörelse. Och att jag nog får flytta fram hyperfokalavståndet lite. Kanske testar jag även att köra med autofokus i nästa vecka. Gäller att jobba fram ett arbetssätt som funkar.

Nåväl, här kommer ett par bilder i alla fall.Postat 2014-02-28 18:45 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gatufoto på hemmaplan

Det såddes ett frö när jag var i New York för ett par månader sedan. Ett gatufotofrö. Där upptäckte jag nämligen hur kul det är att fotografera gatulivet och kom med hem med känslan att jag måste bygga vidare på det här. Det ena ledde till det andra och i januari gick jag och köpte mig en begagnad Fujifilm X 100s. Kameran är som byggd för gatufoto; lätt, tyst, diskret och snabb. Tanken är att ta med den på resa till Istanbul i slutet av mars.

Ganska snart insåg jag dock att den här typen av kamera kräver ett helt annat arbetssätt än det jag är van vid från min DSLR. Autofokusen är till exempel inte lika snabb och sökaren är mindre. Ska det zoomas får det göras med hjälp av fötterna. Det blir helt enkelt till att lära om. Så för att öva mig i det nya arbetssättet har jag ägnat tre av den senaste veckans lunchraster åt att promenera upp och ner längs Karlskronas gator. Resultatet ser du här nedanför.

Kommentera gärna bilderna eller kom med tips om hur man jobbar bäst med X 100s:en. Du som har varit i Istanbul får dessutom gärna komma med förslag på saker att inte missa när man är där. Kort sagt - fatta tangentbordet och skriv! Postat 2014-02-22 18:49 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera