BJÖRNS BETRAKTELSER

Klick. Klick. Klick.

Bröllopsfoto - men vad händer sen då?

Viktigast är så klart stunden tillsammans med brudparet och deras gäster. Men arbetet är långt ifrån slut när du styr hemåt med sprängfyllda minneskort - nu stundar säkerhetskopiering, bildurval, retusch och leverans. Så här jobbar jag.

För det första använder jag två kamerahus. Och då är det viktigt att synka deras klockor så att bildfilerna dyker upp i rätt ordning på hårddisken när mapparna slås samman. För så gör jag, lägger samtliga bilder i en och samma mapp som döps med datum och brudparets namn. Därefter importerar jag rubbet till Adobe Lightroom samtidigt som jag taggar bilderna. Att tagga, alltså skriva in sökord i filerna, är smart för då kan du vid ett senare tillfälle snabbt söka upp de bilder du önskar. Minimum är att skriva in vem som är på bilderna och var de är tagna. Självklart är det RAW-format som gäller, hårddiskar är billigt!

Importen tar en stund - passa på att sätta kamera- och blixtbatterierna på laddning. Eller ta en kopp kaffe. Nu går jag igenom samtliga bilder och betygsätter dem. I första vändan endast med en eller noll stjärnor. De nollstjärniga , oftast oskarpa, felexponerade eller på annat sätt misslyckade klick, deletar jag - det brukar bli en sisådär en tredjedel av bilderna. Därefter är det dags att gå en vända till och dela ut de högre betygen. Så småningom ska en sisådär 1.500-2.000 bilder ha blivit runt 100. Och då är det dags att köra en backup så att filerna finns på tre fysiska diskar, varav en ska placeras på en annan plats än arbetsstationen. Ta en kopp kaffe till. Och passa på att putsa bort smutsen du fick på en av linserna.

Jahapp. Nu börjar det roliga, nämligen att göra i ordning de valda bilderna. Här finns det olika skolor, en del gör bilder i så naturtrogna färger som möjligt, andra mixar upp med svartvitt och en tredje kör en helt egen stil. Jag brukar göra alla tre. Själv gillar jag att vrida till färger och addera brus men har full förståelse för att en del brudpar hellre vill ha sin bilder "normalt framkallade". Så då brukar jag bjussa på båda varianterna. Och ofta krydda till även med svartvita versioner. Och det här är inte så krångligt som det låter eftersom man i Lightroom kan skapa virtuella kopior av en bild som man sedan framkallar på tre olika vis.

I Lightroom jobbar jag med så kallade Presets, det vill säga en slags "macron" som gör att jag snabbt kan få till en egen stil på bilderna. Det kan till exempel vara svartvitt med hård kontrast och kraftig vinjettering eller cross-processing med fint korn. Det här gör det kvickt att testa olika varianter på bilderna, allt som krävs är en knapptryckning. Sådärja, nu är det strax klart, bara "framkallning" av bilderna kvar. Jag brukar exportera bilderna dels som högupplösta jpg-filer som är skärpta och anpassade för tryck och dels lågupplösta varianter anpassade för webben. Efter det åker filerna upp på Dropbox, eller om brudparet föredrar det, på en DVD.

Klart. Säkerhetskopiera igen.

Hur jobbar du? Kommentera gärna nedan!Postat 2013-03-07 21:44 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera