BJÖRNS BETRAKTELSER

Klick. Klick. Klick.

Ryssland, del I

I augusti var jag i Ryssland för tredje gången. Tidigare har jag besökt Irbit och Kaliningrad. Den här gången var siktet inställt på Murmansk. Tanken var att köra motorcykel till Stockholm, genom Finland och sedan snedda in i nordvästra Ryssland för att landa i Murmansk på världens nordligaste mc-träff, Arctic Riders. Och kanske för att få en skymt av något gammal atomubåtsvrak. Det lär finnas gott om dom här eftersom Ryssarna heller satsar sina rubel på att bygga nya skepp.

Direkt när vi korsade gränsen kom den första utmaningen. Vägen bakom den nybyggda och EU-sponsrade tullstationen var allt annat en bra. Var det ens en väg? Nja, mer lite grus utslängt och delvis utplattat. Så skulle det se ut i tio mil. Det tog oss fyra timmar att köra.

Sedan rullade det på och vi landade strax före midnatt i Kandalaksha. Då var det fortfarande dagsljus - en fördel med att befinna sig en bra bit bortom polcirkeln. Temperaturen på kvällskvisten var runt 6-7 grader trots att vi var i mitten av augusti. Hotell Belomorjes varma sängar hägrade. Fast först lite pappersexcersis. Dubbelrummet kostade oss drygt 4.000 rubel, det är fem hundra spänn. Och det måste bokas hemifrån eftersom man ska ange var man ska bo när man ansöker om visum. Da, da.

Standarden var väl sådär, men när man suttit i sadeln en sisådär 15 timmar är man inte så nogräknad. Vi sov gott.

Fler delar kommer. Och för den som är extra  nyfiken kommer ett stort reportage i tidningen Allt om MC under vintern. Samtliga bilder är förresten tagna med pocketkameran Sony RX100.

 Vägarna är av blandad kvalitet i Ryssland. Välj hoj därefter!

 Får det lov att vara lite 92-oktanig soppa mitt i skogen? Kostar sju kronor litern.

Det är inte helt lätt att navigera, en karta med både engelsk och kyrillisk stavning är att föredra.

Lada i skogen.

Snabbköp på ryska. Tyvärr funkade inte ICA-kortet.

Stalinvodka. 

Hotell Belomorje.

Ryssland är nedlusat med militära minnesmärken.

Kandalaksha.

En och annan Leninstaty får man räkna med.Postat 2012-09-29 20:27 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera