BJÖRNS BETRAKTELSER

Klick. Klick. Klick.

På festival

Ett exotiskt inslag på Karlshamns gator.

Trummorna dundrar, visselpipor tjuter och flaggor vajar - mitt i gatan tågar ett färgglatt sambatåg. Eller tågar och tågar, snarare dansar och svajar fram. Höfter knycks och armar far i luften till rytmen av musiken. Bredvid står Svenssons, Anderssons och Johanssons och filmar med sina mobilkameror. Och så jag, bestyckad med en Nikon D700 och en SB-800-blixt.

Östersjöfestivalen hålls varje år i juli i Karlshamn och bjuder på det som alla stadsfestivaler gör; knallar som säljer plastaskit, exotiska älgkebaberior, spunnet socker som numera är lila och inte vitt, ölstinna coverband som skrålar ut gamla Creedence-dängor samt Axels tivoli. Men också en parad som brukar innehålla ett par olika sambagrupper. De är tacksamma att fotografera med sina färgglada utstyrslar, glada miner och vickande höfter. Men i år kändes det svårare att fotografera än för två år sedan då jag sist besökte evenemanget.

Färgglatt.

Kanske beror det på att jag höjt min egen ribba för vad jag tycker är en juste bild. Eller på att jag den senaste tiden fokuserat på porträttfotografering och kommit ifrån reportageplåtandet. Eller så var det värmen. Jag vet faktiskt inte riktigt.

Jobbade till en början med långzoomen Nikon 28-300 3.5-5.6 men märkte att jag blev splittrad, det är helt enkelt för jobbigt att hålla span på vad som kan bli en smaskig telebild samtidigt som ögonen letar efter ett lämpligt vidvinkelutsnitt. Det blir varken hackat eller malet. Så jag skruvade på 24-70 2.8 och genast blev det enklare. Jobbade också lite med en fast 50:ia men upplevde att autofokusen inte riktigt hängde med (sköt den vidöppen). Så då åkte 70-200 2.8 på. Ja, det var ett himla bytande helt enkelt.

Experimenterade med långa slutartider och blixt för att få lite mer rörelse i bilderna men det var lite trögt eftersom ljuset fortfarande var ganska starkt och blixten fick jobba hårt. Nåväl här kommer några bilder från kvällen.

Folkdansuppvisning inledde kvällen.

Dunka-dunka.

Åskådare fanns överallt.

Slagverk.

I vimlet.

Fönstertittare.

Låg vinkel.

Fler fönstertittare.

Sambaglädje!

På torget.

Svajande höfter (och skinkor).

Pojken.

Baltic Song Contest.

Uttråkad.

Midnattsloppet.

Hjulet.Postat 2013-07-20 20:10 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tiltad tillvaro

Jag har under en längre tid haft ögonen på Jonas Peterson och Bobby Earls fotobloggar - båda framstående bröllopsfotografer, mästerliga på att fånga känslor och uttryck. De finns en look i många av deras bilder som jag gillar skarpt, ett kort skärpedjup, ibland endast i delar av bilden. Efter lite efterforskande kom jag fram till att båda använder sig av så kallad tilt/shift-optik, så när skatteåterbäringen kom lagom till midsommar åkte plånboken fram och ett Nikon PC-E 45 2.8 införskaffades.

               

För er som inte vet vad ett tilt/shift-objektiv är kan det lite enkelt förklaras som att optiken är ledad och kan vinklas åt olika håll. Tanken från början var att arkitekturfotografer skulle få till mer naturliga bilder utan perspektivfel (hus som ser ut att luta fast de inte gör det). Men på senare tid har den här sortens optik nyttjats bland annat för att skapa miniatyreffekter på landskap och numera har allt fler porträttfotografer börjat använda sig av just tilteffekten som ger ett smalt band av skärpa över bilden och lägger resten i vacker oskärpa.

Miniatyreffekt - Karlskrona.

Att använda den här typen av optik kräver en hel del tillvänjning, för det första är det manuell skärpeinställning som gäller. Och så kan man glömma ljusmätning så snart optiken tiltas. Det här kräver att fotografen tar kommandot och har koll på läget. Det gör dessutom optiken långsammare att jobba med än till exempel en vanlig fast glugg - på både gott och ont. Och så funkar det inte på alla motiv.

Båten Axel tuffar långsamt fram längs Nättrabyån.

Gluggen har åkt med på en hel del fotopromenader och här nedanför finns en del av bildresultaten. Gillar ni looken? Finns det fler därute som plåtar men den här typen av optik? Har ni några tips? Kommentera gärna!

Länk till Jonas Peterson: http://jonaspeterson.com/

Länk till Bobby Earl: http://bobbyearle.com/

Sommarkväll.

Småbåtar.

Röda bilen.

Spanarn.

Kingen.

I skogen.Postat 2013-07-17 10:10 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera