BJÖRNS BETRAKTELSER

Klick. Klick. Klick.

Kvarnar, träskor och ost

Det är lätt att tänka sig att jorden är platt. Åtminstone när man under ett par dagar kör runt i Holland. Tulpanfälten livar dock upp. Och väderkvarnarna.

Vallarna avlöser varandra. Ett måste i ett land som ständigt hotas av översvämning. Något som dock inte verkar oroa de tiotal kossorna som lugnt och fridfullt ligger och idisslar bara ett par meter från oss.

I Amsterdam är stämningen uppsluppen. Det är pingsthelg. De röda lamporna lyser som vanligt. En söt och lite stickig lukt ligger tung i de smalaste gränderna. Coffeeshop:arna avlöser varandra.

I Gouda är doften av en annan typ – ”bättre än i Amsterdam, inte sant”, säger damen i ostbutiken och ler så att de gula tänderna bländar oss. Gula som osten. På torget tar vi varsin strut med pommes och majonäs och tittar på människorna. Sedan åker vi hem.Postat 2015-05-27 08:33 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Blåsigt bröllop

Mycket kan man ha kontroll över som fotograf. Sin utrustning och vilka miljöer man väljer att plåta i till exempel. Men en faktor är alltid en osäkerhet när man fotograferar bröllop – vädret. Kommer det att regna? Hur är det med solen och de hårda skuggorna? Tänk om det är snålblåst och tio grader?

Samtidigt som Mats och Frida dök upp i sin mullrande Oldsmobile i Kristianopel där jag stod redo med mina kameror tornade de mörka molnen upp sig på himlen. Och blåsten tilltog.

Men det gäller att hitta det positiva med saker och ting. Molnen gjorde ljuset mjukt och fint. Vinden fick brudens slöja att fladdra vackert i vinden. Och de få regndropparna som kom? Äsch regn på bröllopsdagen sägs ge lycka i äktenskapet, så det gjorde inget.

Jag valde att köra några ”beloved-knep” under sessionen för att få lite avslappnade bilder. Det är fantastiskt hur bra det här fungerar. Åtminstone på par som inte har något emot att leka lite.

Många av bilderna under dagen togs med min fasta 135-millimetersoptik eftersom 70-200 har fått åka iväg på service. Det är svårt att slå känslan i att jobba med fasta gluggar, men man blir en aning långsammare och lite mindre flexibel. Fast innerst inne skulle jag nog vilja gå över till att enbart använda fast optik.

Tack Frida och Mats för att jag fick dela dagen med er!Postat 2015-05-11 00:11 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera