BJÖRNS BETRAKTELSER

Klick. Klick. Klick.

Korvetten

Dagens korvett.Postat 2013-09-15 20:52 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ubåt på torra land!

Ni som följer min blogg vet att jag för ungefär ett år sedan fick möjligheten att kika in i ubåten Neptun på Kockumsvarvet här i Karlskrona. Då var man i full färd med att strippa henne på alla miljöfarliga delar innan hon skulle bogseras till Stumholmen för att sedan lyftas upp på fast mark. Marinmuseum hade nämligen fått Neptun till skänks av Marinen och nu var planen att lägga henne under tak och bygga upp en utställning runt omkring och inuti hennes buk. Men riktigt där är vi inte ännu.

Marinmuseum. Och två mammor på vift.

Nåväl, Marinmuseum bjöd in till presskonferens så jag tog min kamera över axeln och promenerade ner till byggarbetsplatsen där plåtslagarna bockade rostfritt för fulla muggar. Nästan hela ubåtshallen ska nämligen kläs med en mattborstad stålplåt. 13 ton har det visst gått åt, men så ska det också hålla för evigt. Typ.

Hård plåtslagare filmas av SVT.

Hård plåtslagare plåtas av lokalpressen.

Ett glatt pressuppbåd.

Vi bjöds på guidad tur både utanför och inuti den stora hallen som beräknas vara klar med utställning och allt på nationaldagen, den sjätte juni för er som inte har koll, 2014. Det var fascinerande att se den glänsande plåten rullas ut och bockas till av de stenhårda plåtslagarna med motivlackade krukor på sina huvuden. Men ännu häftigare var det att kliva in i hallen - vilken bjässe hon är, Neptun. 50 meter lång och nästan 1.000 ton tung. Tyngden krävde förresten att över 270 betongpelare slogs ned i marken för att fördela trycket.

Japp, periskopet sticker upp genom taket!

För tillfället pågår jobbet för fullt med att iordningställa själva hallen och senare i vinter kommer utställningen att ta form. I dagsläget är Marinmuseum ganska förtegna om exakt hur den kommer att se ut men kommunikatören Joakim Johansson utlovar "en upplevelse för alla sinnen". Vi snackar, ljud, ljus och lukt. Det sistnämnda kommer att bli extra intressant - hur luktar det egentligen ombord på en ubåt? Kanske får vi också svar på frågan om alla ubåtskaptener verkligen är skäggiga och om det låter "ping" jämnt och ständigt i u-läge?

Sladdat.

Bredvid Neptun i den gigantiska hallen står den i jämförelse pyttiga Hajen 1. Marinens första ubåt som togs i drift så tidigt som 1904. Henne kommer man dock inte att kunna gå in i.

Hajen 1 och Neptun.

Kanske återkommer jag med ytterligare ett inlägg i samband med invigningen. Om jag blir inbjuden det vill säga.

 Postat 2013-09-10 21:03 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera