BJÖRNS BETRAKTELSER

Klick. Klick. Klick.

En kvinnlig Narcissus

Du känner säkert till Narcissus. Den grekiska ynglingen som förälskade sig i sin egen spegelbild. Och som förtrollades av den när han såg den i en spegelblank damm. Så pass att han till slut förvandlades till en vacker blomma. En klassisk berättelse från den grekiska mytologin som simmade runt någonstans i bakhuvudet när jag spatserade i Ronneby Brunnspark.

Längs promenaden kom jag till en vacker liten sjö. Knappt stor nog att kallas sjö, mer en tjärn kanske, med mörkt mystiskt vatten. Nåväl, den heter Trollsjön, så kanske är det en sjö ändå…Klockan var väl runt sjutiden och solen började gå ner bakom gran- och talltopparna. Då fick jag idéen om att låta en modell bli ett med den här trollska miljön.

Att få ihop en sådan här fotografering trodde jag skulle bli svårt. Men tack vara sociala medier gick det lätt. Jag fick snabbt kontakt med en modell och en makeup-artist och vi började planera look och känsla vi ville få fram. Och då föreslår en av dem att utgår från historien med Narcissus, men låta en kvinna gestalta figuren som långsamt förvandlas till ett med sjön.

Så fick det bli. Här kommer resultatet.Postat 2020-09-15 18:05 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Att fotografera en ballerina

Jag har insett det nu. Det är människor jag gillar att fotografera. Inte landskap, arkitektur eller djur. Men bilderna lyfter lite extra när människorna samverkar med sin omgivning – när de befinner sig i en visuellt intressant miljö. Kryddar man hela anrättningen med ett spännande ljus, ja då finns förutsättningarna till att skapa bilder som höjer sig över mängden.

Även om jag inte är någon kännare på dans, och särskilt inte balett, så har jag alltid fascinerats över dansarnas enorma kroppskontroll. Av uttryckssättet, av styrkan, av de vackra rörelserna och känslorna de lyckas förmedla. Därför har jag gått och närt en dröm om att någon gång få fotografera en dansare. Gärna i en lite oväntad miljö.

Lite av en slump fick jag kontakt med Maija. En tjej som dansat balett sedan hon var fem år gammal. Men som hade ett långt uppehåll då konståkningen tog över, för att sedan åter halka (eller snarare trippa) in i balettens förtrollade värld igen. Nåväl, jag frågade om hon var intresserad av att ta dansbilder. Eftersom hon just nu studerar i Lund och jag känner till miljöerna där hyggligt bra bestämde vi oss för köra en fotosession runt domkyrkan. Egentligen hade jag en tanke om en mer citymässig miljö, men jag insåg snabbt att det fanns en risk att det blev plottrigt på bild och att det var lite halvklurigt att släpa runt på blixtar och fotoprylar runt stan. Och domkyrkan bjuder på många spännande miljöer och går i en fin gråskala.

För att spänna bågen en aning extra funderade jag ute en enkel story att bildsätta. Maija går hem från balettklass, blir inspirerad, snörar på sig skorna och kör några moves runt domkyrkan för att sedan hänga skorna på ryggen och promenera vidare. Jopp, ganska banal storyline, men det gav mig möjlighet att få till lite olika bilder – inte bara poseringar runt kyrkan.

När det gäller blixt kontra naturligt ljus hamnar jag ofta i ett läger där jag kör lite både och. Inte idealiskt, men jag tycker att båda varianterna har sina styrkor. Blixtbilderna poppar extra tjusigt och sätter fokus på modellen, medan det naturliga kan ha en mjukare karaktär och känns lite mer dokumentära. Nåväl, den här gången blev det en mix, även om de flesta togs utan blixt.

För alla prylintresserade så har jag använt följande pryttlar:

Nikon D850 + D810

Sigma ART 50 1,4

Nikon AF-S 24-70 2,8, 70-200 2,8 ver. 3, 105 1,4

Godox Wistro AD 600B + beautydish + XPRO-sändare

Nog babblat. Dags för bilder. Förresten - all feedback är välkommen.

 

Och för dig som scrollat dig ända hit ner. En bonus i form av behind-the-scenes-film. :-)Postat 2020-06-09 17:58 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Tillsammans med Caj

Vet du vem Caj Karlsson är. Inte? Nä, det är egentligen inte så konstigt. Han är en singer/songwriter från Blekinge. Känner du till Hasslö, då? Du vet ön någon mil sydväst om Karlskrona som kallas Lilla Hawaii för sina långgrunda stränder och för sitt soliga väder? Inte det heller, nä.

Caj Karlsson.

Nåja, en gång om året anordnas en musikfestival på ön, lämpligt nog kallad Hasslöfestivalen. I år firar den 20 år. Och Caj Karlsson har spelat varje gång. Utom i fjol.

Men den 12 juli 2019 stod han återigen på scenen, den här gången tillsammans med ett antal artistkollegor. Detta för att fira 10-årsjubileet av just Tillsammansturnén. I en pösig soffa till höger på scenen satt därför bland annat Anders F Rönnblom, Johan Johansson och Staffan Hellstrand och myste och väntade på att få gå upp och göra ett par nummer tillsammans med Caj.

Många på scen. Fler i publiken.

Jag passade på och knäppa några skott med pocketkameran, Sony RX100 VI, mellan handklappen och fotstampandet. Ljuset var bra eftersom spelningen drog igång redan klock sexan, därför krävdes inget kämpande med höga isotal. Skönt för den lilla kamerasensorn.

Nog babblat. Här är bilderna.

T-shirten.

Staffan & Caj.

Anders F Rönnblom spexar.

Caj kontemplerar.

Vattna trummis, ja det behövs ibland. Trummisen är förresten Robin Åkerman på Paraply AB, arrangören av Hasslöfestivalen.

Rock on!

Johan Glössner får feeling.

Linus Norda får feeling.

Robin Åkerman får feeling.

Johan Johansson får feeling.

Hoppet.

Spelglädje I.

Spelglädje II.

Spelglädje III.

Spelglädje IV.

Spelglädje V.Postat 2019-07-13 21:56 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Tur till Teneriffa, del II

Ibland känner man sig tudelad. Som två äppelhalvor, ungefär. Fascinerad och samtidigt nedstämd. Så kände jag mig när familjen besökte Loro Parque på Teneriffa. En välskött djurpark, ren och fin och med gott om personal som hanterade djuren. Och med barn som fascinerades av de ståtliga och spännande djuren. Och möjligheten som finns att det gror ett frö i dem (och alla andra som besökte parken) om att vi måste bevara alla olika arter på vår jord. 

Men vi såg också en myrslok som promenerade runt och runt, längs samma upptrampade spår i sin bur. Och stora, vackra, mäktiga späckhuggare, simmandes runt på en begränsad yta. Och chimpanser som var så trötta på alla fånstirrande människor att de helt enkelt vände ryggen till.

Ja, känslan är delad. Kanske syns det på bilderna?

Vad tycker du om djurparker? Kommentera gärna nedan.Postat 2019-03-12 16:42 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tur till Teneriffa, del I

Masca

Vad gör man om man som en småbarnsfamilj vill ha sol och värme mitt i den svenska, grådassiga, vintern? Drar till Teneriffa. Det gjorde i alla fall vi.

Kameran var med. Drönaren likaså. Det blev inte så mycket tid över till just själva plåtandet, men några bilder fick jag ihop i alla fall. En första trave kommer här.Postat 2019-03-01 16:55 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 28 Nästa